Adje Van Oekelen
Stadslandbouwpionier / Zorgleerkracht
WIE BEN JIJ?
Ik ben Adje Van Oekelen, 37 jaar, moeder van één zoon en binnenkort twee. Ik groeide op als boerendochter in Schilde en woon nu in Antwerpen. Ik hou van muziek, Afrikaanse dans, natuur, reizen, terrasjes doen en lekker eten.
Ik ben iemand die wakker ligt van maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, leefbare steden, een eerlijker voedselsysteem, maar ook van sociale ongelijkheid en onrecht zoals de genocide in Palestina.
Wat doe je vandaag?
Ik ben mede-oprichter van de dakboerderij PAKT en Zuiderdaken, en werk als coördinator bij de stadslandbouwcoöperatie Volle Grond (40%). Daarnaast werk ik als zorgleerkracht in het lager onderwijs bij De Gele Ballon, een stedelijke basisschool in Antwerpen (25%).
Wat heeft je ertoe gebracht om deeltijds te werken of je werk te combineren?
Bij Volle Grond blijft het zelfs na 9 jaar nog steeds pionierswerk en dat vraagt veel energie, doorzettingsvermogen, veerkracht, … Ik had al verschillende rollen opgenomen en merkte dat ik op een gegeven moment zelf een bottleneck begon te worden. Dat de organisatie eigenlijk beter af was als ik wat ruimte gaf. Door 3 jaar geleden bewust een stap terug te zetten, zijn we als team gegroeid. Ik hoef niet meer alles zelf te doen en kan me nu vooral richten op de professionalisering en langetermijnambities achter de schermen.
Om dat mogelijk te maken, had ik wel een bijkomende job nodig. Het liefst iets helemaal anders, zodat ik de twee contexten duidelijk kon scheiden. In het verleden combineerde ik al eens twee jobs die te veel op elkaar leken, en dat werkte gewoon niet. Alles liep door elkaar en ik liep mezelf achterna.
Dankzij de samenwerking met stedelijke basisschool De Gele Ballon, die al jaren met hun leerlingen meewerken op het dak van PAKT, ontdekte ik hoe graag ik eigenlijk met kinderen werk. Dat bleek iets waar ik veel voldoening uit haal. Vooral het bieden van extra zorg en aandacht aan kinderen die dat nodig hebben, bleek iets waar ik echt energie uit haal.
Die afwisseling tussen zorgleerkracht en coördinator helpt me om af te bakenen. Het dwingt me om te schakelen. Het ene moment ben ik juf Adje, het andere moment zit ik in een vergadering over een stadslandbouwproject. Die mentale wissel werkt voor mij als een vorm van zelfzorg.
Waarom ben je zelf iets gestart?
In 2016 bracht Bram Stessel, een jeugdvriend en vandaag nog steeds mijn collega, me voor het eerst naar de testtuin op het dak van PAKT. Ik wist meteen: hier wil ik aan meewerken. Als dochter van bioboeren is het idee van een ander, duurzamer voedselsysteem me met de paplepel ingegeven.
Het stadslandbouwproject op dat dak voelde als de perfecte plek om die overtuiging vorm te geven. Samen met Bram kon ik er een platform helpen bouwen dat boeren terugbrengt naar de stad en mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van wat op hun bord ligt. Dat we daar anderen mee kunnen inspireren, is voor mij nog altijd de kern van waarom ik hiermee begonnen ben.
Waar krijg je energie van?
In het voorjaar organiseerden we voor het eerst Rooftop Sessies, bedoeld als netwerk & inspiratiemoment. Het was heel fijn om onze ervaringen uit te wisselen met geëngageerde professionals. Dat wil ik in de toekomst graag meer doen.
Ik krijg vooral energie van bezig zijn met concrete acties en realisaties die geen wereldschokkende, grootschalige maar wel wezenlijke positieve veranderingen teweegbrengen.
Zuiderdaken - een nieuw stadslandbouwproject, hier op het dak van het M HKA
een hoogtepunt tot nu toe?
Na drie jaar zoeken, proberen en bijsturen zijn we er uiteindelijk in geslaagd om voor de dakboerderij van PAKT een werkbaar model te vinden dat niet alleen rendabel is maar ook maatschappelijke impact heeft.
Die doorbraak maakte het mogelijk om te denken in termen van opschaling. In mei 2025 hebben we Zuiderdaken gelanceerd: een nieuw stadslandbouwproject op de daken van het M HKA en een pakhuis in Antwerpen-Zuid. Dat was een bijzonder moment.
WAAR ben je vandaag enthousiast over en werk je nog aan?
We zetten sinds kort sterk in op samenwerking met bouwprofessionals die samen met ons totaalprojecten willen realiseren met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde. Die kruisbestuiving levert boeiende trajecten op.
Daarnaast ben ik volop bezig met de verdere uitbouw van Zuiderdaken: van aanleg tot rendabel maken. Ook kijken we vooruit. Er ligt een plan klaar voor een nieuwe dakboerderij in een andere stad, met een mogelijke opstart in 2027 of 2028. En in Antwerpen zelf hebben we nog minstens drie veelbelovende locaties op het oog. Wat er exact van komt, hangt nog af van de financiering, maar de mogelijkheden zijn er zeker.
Leerlingen aan de slag op het dak van PAKT
Wie/wat heeft een grote rol gespeeld in je parcours?
De afgelopen jaren heb ik veel gehad aan het mentortraject dat ik volg bij NOA (Netwerk Ondernemen). Mijn mentor Koen Cartuyvels is een ankerpunt en een baken van vertrouwen.
Ook mijn partner, Daan, weet altijd heel goed welke keuzes goed voor mij zijn, zelfs op momenten wanneer ik twijfel. :)
Wat vind je frustrerend aan ondernemen?
Niets; ik zou het niet anders willen.
Wat zou een droomsamenwerking zijn?
Ik zou heel graag op bezoek gaan bij stadslandbouwprojecten wereldwijd. Helemaal bovenaan mijn lijstje staat Brooklyn Grange in New York. Hun werking inspireert me enorm. Het lijkt me geweldig om van hen te leren, ervaringen uit te wisselen en wie weet zelfs samen te werken aan een toekomstig project…
tips
〰️
tips 〰️
Welk boek heeft een grote indruk nagelaten?
Lezen lukt niet altijd, maar onlangs ben ik begonnen in Hungry Cities van Carolyn Steel. Een boek dat me echt is bijgebleven, is Eating to Extinction van Dan Saladino. Het blijft mijn absolute aanrader. Het gaat over zeldzaam voedsel dat dreigt te verdwijnen, en toont waarom het behoud van voedseldiversiteit zo belangrijk is.
Zelf boekhouden of met een boekhouder?
Boekhouder in combinatie met maximaal administratie automatiseren!