Silke Eloot

Medewerker Communicatie bij JNM


Silke studeerde communicatiemanagement, toegepaste taalkunde en vertalen. Daarnaast was ze jarenlang actief als vrijwilliger, vaak met een pen in de hand. Eindredactie, taalverzorging, structureren en bijschaven. Daar wordt ze blij van. Maar altijd was er ook het verlangen om haar werk maatschappelijk te laten tellen. “Ik heb altijd in de social-profit sector willen werken. Als kind zat ik bij JNM en was ik gefascineerd door natuurstudie. Als tiener groeide dat uit tot een breder milieubewustzijn. Het voelde logisch om werk te zoeken in de MiNa-sector.”

Via Halftijds.be kwam ze uit bij een vacature die alles samenvatte: een deeltijdse functie als communicatiemedewerker bij JNM, de jeugdbeweging waar het voor haar ooit allemaal begon. “Ik had al andere vacatures openstaan, maar na het sollicitatiegesprek wist ik het meteen. De sfeer klopte, het takenpakket was precies wat ik zocht, en de gezelligheid op het secretariaat viel me meteen op.”

Sindsdien ondersteunt ze de communicatieploeg van vrijwilligers: jongeren tussen 7 en 26 die zich inzetten voor natuurbeheer en -studie, milieuacties en jeugdwerking. Samen werken ze aan ledentijdschriften, nieuwsbrieven, sociale media, persberichten en campagnes. “Ik hou van de afwisseling, van de creativiteit, maar vooral van de mensen hier.”

Silke werkt 80%, meestal van maandag tot donderdag. Woensdag is haar thuiswerkdag, vrijdag haar vrije dag. “Die flexibiliteit betekent veel. Ik doe op mijn vrije dag mijn huishouden, maar ik gebruik die tijd ook voor vrijwilligerswerk, als eindredacteur bij Rephrase Magazine. Soms werk ik ook ’s avonds of in het weekend, omdat ik met vrijwilligers werk die overdag niet altijd beschikbaar zijn. Maar net die overlegjes op activiteiten zijn vaak de leukste. Binnenkort ga ik mee op zomercongres. Dat worden lange dagen, maar ze zijn gevuld met allerlei interessante excursies, vormingen en spel.”

Ik voel me thuis op mijn werk. We zijn een klein team, er is gelach, en tegelijk zijn we allemaal bezig met iets wat ertoe doet.

De samenwerking met jongeren is voor haar inspirerend én leerzaam. “Ze zetten zich vrijwillig in voor iets waar ze in geloven. Dat engagement dwingt respect af. Natuurlijk is het soms uitdagend als mensen druk bezig zijn of als iets blijft liggen, maar dat hoort erbij. Het blijft bijzonder hoeveel tijd ze in JNM steken.”

Sinds haar start voelt Silke dat haar manier van werken is verschoven. “Ik ben altijd heel productgericht geweest: plannen, opleveren, afvinken. Werken met vrijwilligers houdt in dat niet alles altijd loopt zoals verwacht, maar voor jongeren is JNM een leerschool: ook foutjes zijn er om uit te leren.”

Een moment dat haar bijbleef, was een creatieve avond met de communicatieploeg. “We maakten met lego hoogdrukillustraties voor ons tijdschrift. Het begon als een pizza-avond, maar werd een supergezellige teambuilding. Het is fijn om samen iets tastbaars te maken, iets dat blijft.”

Ik heb geleerd om ook het proces te waarderen. Hoe je samen tot iets komt. Hoe belangrijk overleg, vertrouwen en timing zijn.

De keuze voor deeltijds werk was voor haar vanzelfsprekend. “Tijdens mijn studies werkte ik veel in zelfstudie. Zo creëerde ik ruimte voor mezelf, voor vrijwilligerswerk en zelfzorg. Dat ritme bevalt me nog steeds. Ik wil tijd overhouden voor andere dingen die ik belangrijk vind.”

Silke staat aan het begin van haar loopbaan, maar voelt dat ze goed zit. “Dit is mijn eerste job na mijn studies en heb het gevoel dat ik het juiste pad aan het bewandelen ben.”

Ze volgt de communicatiewereld op de voet en maakt zich zorgen over recente trends. “Ik ben niet zo’n grote fan van de impact die AI op het communicatiewerkveld heeft. Generatieve AI is heel slecht voor het milieu en voor ons kritisch denken. AI vergroot de productiviteit, maar ik vraag me af of productiviteit echt het belangrijkste is om te allen tijde na te streven, zeker als die productiviteit ten koste gaat van het milieu.”

Waar ze nog van droomt, professioneel of persoonlijk? “Ik hoop altijd even trots te kunnen blijven op mijn job als ik nu ben.”

Op de vraag met wie ze ooit nog wil samenwerken, hoeft ze niet ver te zoeken. “Ik ben vooral heel benieuwd naar de vrijwilligers met wie ik volgend jaar mag samenwerken in de communicatieploeg van JNM.”

Recent werd ze geïnspireerd door teksten die ze leerde kennen via haar vrijwilligerswerk bij Rephrase. “Zoals deze tekst van Lander Govaerts bijvoorbeeld. En ook in Euglena, het JNM-tijdschrift, verschijnen sterke stukken. Deze van Yolan Bosteels raakte me.”

Een naam als ultieme inspiratiebron heeft ze niet meteen. “Kan ik nu even niet op komen,” zegt ze, “maar ik ontmoet hier elke dag mensen die me op hun manier raken.”

JNM

〰️

JNM 〰️

JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor kinderen en jongeren van 7 tot 26 jaar die houden van natuur én van actie. Je vindt hen in bossen, op kampen in de Ardennen, aan zee of in het buitenland. Speurend naar beestjes, spelend met modder aan hun laarzen of roepend op een klimaatmars.

Bij JNM draait het om natuurstudie, natuurbeheer en milieu. Dat klinkt serieus, en dat is het ook, maar altijd met goesting. Nachtvlinders spotten, bomen planten, tijdschriften maken of een protestactie organiseren: alles gebeurt samen. Iedereen is welkom. Of zoals zij het zeggen: het beestigste aan JNM is dat je er jezelf mag zijn.

Meer weten?

jnm.be

Gepubliceerd op 22 juli 2025

margot hermans